OBS! Under 2018 bytte landet namn från Swaziland till Eswatini

Eswatini är en absolut monarki i södra Afrika. Det är regionens minsta stat med ca 1,4 milj. invånare. Landet var ett brittiskt protektorat fram till självständigheten 1968. En maktkamp mellan den regerande kungafamiljen och oppositionspartier har pågått sedan självständigheten.

Ekonomi

Landets ekonomi är katastrofal med näst sämst förväntad utveckling av alla Afrikas länder. Det uppskattas att 60% av landsbygdsbefolkningen lever under "fattigdoms-gränsen".

HIV/Aids

Landet anses vara det land i världen som drabbats hårdast av HIV/Aids. Den "förväntade livslängden" har drastiskt sjunkit till 49 år. Ca 100.000 barn är föräldralösa p.g.a. att föräldrarna dött i Aids. Det är mycket vanligt att föräldralösa barn växer upp hos mormor/farmor, utan möjlighet att bekosta barnens skolgång. Det förekommer ofta att barn bor själva utan någon vuxen i hemmet.

Sysselsättning - Export

Eswatini är i huvudsak ett jordbruksland. Majoriteten av landets invånare lever på landsbygden, där man odlar majs. Många har också kor och getter. På "låglandet" finns stora farmer/jordbruksföretag som odlar sockerrör och citrusfrukter. Viss gruvnäring förekommer. Världens äldsta järngruva sägs ligga i Eswatini.